Home
Italie
Zwitserland
Frankrijk
Noorwegen
Spanje
Schotland
Links
Nieuw
Mail ons
Zoek:
Frankrijk
Vanoise
Ecrins
Mont Blanc
Provence (Vaucluse)
Col d'Isèran
Routebeschrijving
Een klim met een lengte van bijna 50 kilometer. De eerste 8 kilometer krijg je eigenlijk kado want hier hoef je nagenoeg niet te klimmen, meer dan vals plat is het eigenlijk niet. Maar daarna begint dan toch de echte klim. Met percentages tussen de 5 en 8% rij je richting de afslag naar Tigne. Onderweg heb je mooi uitzicht op de gletsjers verderop in het dal
Nadat je diverse tunnels bent gepasseerd zie je op een gegeven moment in de verte de stuwdam van Tigne liggen. Jaren geleden was er op de wand van de stuwdam van Tigne nog een duidelijke beschildering te zien van een man die met zijn armen de wanden van de dam tegen hield. Maar inmiddels is deze zo vervaagd dat er niets meer van te ontdekken is.
Op het stuk van Tigne naar Val d’Isère krijg je weer een aantal kilometers de kans om bij te komen. Je daalt zelfs een stuk.
Langs de weg staan houten borden met daarop aangegeven hoeveel kilometer het nog naar de top is en wat het stijgingspercentage is. Net als je het dorp Val d’Isère uitrijdt wordt er zelfs een waarschuwing gegeven voor Marmotten. Wij hebben ze alleen gehoord, maar niet gezien.
Na Val d’Isère wordt het landschap duidelijk anders. Reed je voor Tigne nog door de bossen, nu rijdt je door een weids en ruig berglandschap.
Zodra je Pont Saint Charles, op zo’n 2000m, gepasseerd bent wordt de weg weer wat steiler (7-8%) en klim je via haarspeldbochten verder richting de col. De laatste kilometers merk je goed dat je al ruim 45 kilometer in de benen hebt zitten.
Boven op de col staat een kerkje, Chapelle de l‘Iseran


Start:
Bourg St.Maurice (813m)

Lengte:
47,5 km

Hoogte:
2700m

Hoogteverschil:
2030m

Max. stijgingspercentage:
9,5%

Gem. stijgingspercentage:
4,2%

Literatuur:
Atlas des Cols des Alpes vol.4
In het spoor van de profs (Richard Plugge)

Gefietst:
zomer 2008