Home
Italie
Zwitserland
Frankrijk
Noorwegen
Spanje
Schotland
Links
Nieuw
Mail ons
Zoek:
Italie
Aosta
Mont Blanc
Gran Paradiso
Valpelline
Monte rosa
Overig
Piemonte
Alpi Marittime
Gardameer
Lombardia
Comomeer
Trentino
Val di Sole
Dolomieten
Ampezzane
Zuid Italië
Gran Sasso
Sicilië
Sardinië
Bivacco Gervasutti
Routebeschrijving
We parkeren de auto vlakbij de brug van Fréboudze (1640m)
Hier steken het water over en lopen in eerste instantie rechtdoor het bos in. Het pad is in eerste instantie nog niet echt duidelijk, maar al snel komen we op het pad wat redelijk goed te volgen is door de gele stippen op de rots.
Als we het bos uitkomen lopen we dieper het dal in. Het terrein wordt steeds ruiger en rommeliger.
We volgen de steenmannen richting de rivier en steken deze over. In de zomer schijnt het vaak lastig te zijn om een goed punt te vinden om de rivier over te steken. Zeker later op de dag omdat de rivier dan door het smeltwater steeds ruiger wordt.
We lopen verder richting een rotswand aan de rechter kant. Hier moet je even goed opletten omdat de route zich op een bepaald moment splitst. Je kunt het beste de route naar links blijven volgen omdat deze beter uitkomt bij de eerste klimpassage.
Vlak onder deze klimpassages wordt het pad steiler en rommelig.
We steken het water over en staan voor de eerste klim die we met behulp van vaste touwen overbruggen. Als je gewend ben om te klimmen is het nergens echt moeilijk. Maar het is wel een vrij lange klim, c.a 50m.
Hierna lopen we verder over de morenen. Deels is het blokkenterrein waar we doorheen lopen en naarmate we dichter bij de gletsjer komen worden het steeds grotere rotsplaten. De route wordt hier ook nog steeds redelijk goed met steenmannen en gele stippen aangegeven. Toch is het regelmatig even zoeken wat de beste plek is om een passage te passeren.
We komen steeds dichter langs de grillige gletsjer te lopen en zien hoog op een rotsbastion het bivak liggen.
Kort voordat we voor de laatste klim staan steken we een sneeuwveld over. Dan staan we voor de steile rotswand waarop het bivak ligt. Via vaste touwen klimmen we de laatste c.a 30 meter naar het bivak.
De voorkant van het bivak steekt iets uit over de rots en via het grote raam aan de voorkant het je een indrukwekkend zicht op de Fréboudze gletjser onder je.

Wij hebben in het bivak overnacht. Het is een modern, futuristisch bivak. Via zonnepanelen wordt er stroom opgewekt. Zodoende kan je 's avonds LED verlichting aandoen, elektrisch koken en is er een pc aanwezig. In het najaar functioneert dit echter niet omdat er te weinig zonuren zijn om de accu's op te laden. Dus dan moet je zeker je kooktoestel en hoofdlamp meenemen als je wilt overnachten.

De volgende ochtend zijn we nog een klein stukje boven het bivak omhoog geklommen. Daarna zijn we via dezelfde weg weer naar het dal afgedaald

Benodigde materialen
Helm vanwege steenslaggevaar
Gordel
2 karabiners met bandschlinges
Afhankelijk van de sneeuwcondities eventueel pickel en stijgijzers


Start
Fréboudze 1640m (Val Ferret)

Hoogte
2835m

Hoogteverschil
1205m

Tijdsaanduiding
4 tot 5 uur

Karakter
Lange, pittige tocht. Groot deel van de tocht loop je over morrenpuin en rotsplaten vanwegen het terugtrekken van de gletsjer. Er zijn 2 klimpassages (II-graads). Deze zijn afgezekerd met vaste touwen.

Kaarten
Carta dei Sentieri 1 Monte Bianco Courmayeur

Literatuur
http://www.bivaccogervasutti.com/

Gelopen
najaar 2014

Moeilijkheidsgraad
F+/PD (afhankelijk van de omstandigheden)