Home
Italie
Zwitserland
Frankrijk
Noorwegen
Spanje
Schotland
Links
Nieuw
Mail ons
Zoek:
Italie
Aosta
Mont Blanc
Gran Paradiso
Valpelline
Monte rosa
Overig
Piemonte
Alpi Marittime
Gardameer
Lombardia
Comomeer
Trentino
Val di Sole
Dolomieten
Ampezzane
Zuid ItaliŽ
Gran Sasso
SiciliŽ
SardiniŽ
Lago Pietra Rossa
Routebeschijving
We parkeren de auto op Colle San Carlo en volgen het pad door het bos richting Lago d'Arpy.
Tot aan Lago d'Arpy lopen we overwegend over een aangenaam stijgend, breed pad.
Na c.a 45 min. bereiken we dit meer. Het is een mooie plek om even te pauzeren. Ook heb je er een prachtig uitzicht op de Mont Blanc.
Vanaf het meer is het niet helemaal duidelijk hoe we moeten lopen. De route staat niet op onze kaart ingetekend dus moeten we het doen met de beschrijving uit ons boekje. Volgens de route beschrijving uit het boekje moeten we het pad rechts van het meer blijven volgen. Dit is ook de route naar Colle d. Croce. Vrij snel komen we bij een splitsing, waarop wij rechtdoor lopen. Uiteindelijk blijkt dit een doodlopende weg te zijn naar een soort waterreservoir en zien we de goede weg aan de overkant van het water lopen. We hadden dus al eerder links aan moeten houden. We dalen een klein stukje af over een puinhelling en steken alsnog de rivier over om zo weer op het goede pad te komen. We blijken niet de enigste te zijn die deze fout maken. Na ons zien we nog een aantal mensen hetzelfde doen.
We komen uiteindelijk bij een rotsbastion uit waar een mooie waterval langs naar beneden komt. Hier is ook een splitsing. Naar rechts bereik je via een normaal wandelpad het meer, naar links loopt de route meer door de rotsen en zijn enkele passages gezekerd. Wij volgen de route naar rechts en komen nog wat sneeuwveldjes tegen voordat we bij het meer zijn.
Vanaf het meer hebben we weer een prachtig uitzicht op de Mont Blanc en het dal onder ons.
Voor de afdaling nemen we de route door de rots met de gezekerde passages. Dit zijn maar korte stukjes en vrij eenvoudig. De zekering zijn niet altijd even betrouwbaar. Zo kon ik 1 stalentrede een behoorlijk stuk uit de rotsen trekken.

Nb. Sinds kort zijn er nieuwe kaarten op de markt van L'escursionista editore, hierop staat de route wel duidelijk ingetekend.


Start
Colle San Carlo 1971m

Hoogte
2553m

Hoogteverschil
582m

Tijdsaanduiding
3.45 uur

Karakter
Wandeling waarbij je eerst langs het druk belopen lago d'Arpy komt, daarna kom je weinig mensen meer tegen. Op de terugweg kom je enkele gezekerde passages tegen. Tijdens de tocht heb je een mooi uitzicht op de Mont Blanc.

Kaarten
IGC 107 Monte Bianco, Courmayeur, La Thuile (1:25.000)
Carta dei Sentieri 2 la Thuile, Piccolo San Bernardo (1:25.000)

Literatuur
Le Valli del Monte Bianco - Luca Zavatta (Italiaans)

Gelopen
zomer 2004